En stakket frist

En stakket frist … ikke kun for bierne, men for os alle

Den 1. dec. 2013 var der mange som jublede, da det midlertidige 2 årige forbud af de giftige neonikotinoider trådte i kraft … men hvor meget er der egentlig at juble over?
Neonik’s, som de også kaldes, er nervegifte som dræber eller på en negativ måde påvirker de insekter som udsættes for dem. Det er godt når det handler om de skadelige insekter, ikke så godt når det kommer til bierne, sommerfuglene og alle de andre gavnlige insekter. En plante optager 20 % af de neonik’s som påføres den – de resterende 80 % optages i det omkringliggende miljø og i de dyr, heriblandt mennesket, som på den ene eller anden måde kommer i kontakt med planten, jorden eller det grundvand som pesticiderne er strømmet ud i. Grunden til forbuddet kan findes i en række forsøg, som viser at de doser af neonik’s, som bier kan blive udsat for når de henter pollen og nektar, kan skade dem. Dør de ikke af det, så sniger giften fra pesticiderne sig ind og påvirker deres ellers yderst veludviklede og imponerende instinkter, navigations og indlærings kompetencer. Det kan betyde, at de ikke kan finde tilbage til deres bo eller at de er mere udsatte for at blive ramt af forskellige ondartede sygdomme, som til sidst kan nedlægge hele familien i biernes bo. Giften fra pesticiderne rammer ingenlunde kun honningbierne. Brumbasserne er lige så stærkt udsat for disse giftige trusler og deres små familier er yderst skrøbelige og meget mere sårbare end honningbiernes familier. Forsøg har påvist en meget betydelig negativ effekt på humlebifamilier. De risikerer en høj reduceret familiestørrelse med en øget risiko for nedbrud af hele boet. Desuden påvirker pesticidernes brumbassers evne til at producerer nye dronninger betydeligt negativt, hvilket kan føre til forsvinden af brumbasser, hvis de ikke kan producere nye dronninger eller opretholde deres små familiers bo.

Lad os lige kigge lidt på forbuddet igen

Det er lige trådt i kraft, hvilket betyder, at de afgrøder som ligger i jorden nu allerede er bejdset med pesticiderne, som dermed betyder at ingen af de bestøvende insekter, jorden eller os andre får gavn af forbuddet før et godt stykke inde i 2014 eller måske endda først inde i 2015. 2015 er desuden året, hvor forbuddet forsvinder igen og tiden til at måle effekten af forbuddet er dermed forsvindende lille. Vi vil vove at påstå, at effekten er så lille, at den ikke gøre nogen tydelig forskel og dermed vil vi allerede nu opfordre EU til at forandre dette midlertidige forbud til et evigt forbud. Vi ved allerede, at neonikotinoider er dræbende og ekstremt skadeligt. Vi ved, at neonikotinoider ikke kun sætter skadelige spor i jorden, planterne, insekterne, vandet men også i dyr, som køer og i os mennesker. Vi ved at børn tisser neonikotinoider, vi ved at køer tisser pesticider og vi ved, at det som ikke tisses ud sætter sig i kroppen. Vi ved, at det er gift og vi ved, at vi bruger det hurtigere end jorden kan nå at rydde op efter vores svineri. Vi ved det og alligevel så fortsætter vi med at bruge det og systemet fortsætter med at tillade brugen af disse og mange andre neonikotinoider, fordi iveren og håbet om at tjene penge her og nu trækker større end trangen til at skabe et sundt og bæredygtigt økosystem og fødekæde, som også vil være sundt og bæredygtigt om 100 eller 250 år. Vi ved at det er muligt, at dyrke jorden uden brug af pesticider. Vi ved det, men der arbejdes fortsat på at dyrke stort og monokulturelt, hvilket øger ’behovet’ for pesticider, da disse monokulturelle områder skaber store frodige paradiser for de skadedyr, som vi lige præcis forsøger at bekæmpe. Det tyder på en mangel af uafhængige konsulenter, som kan rådgive landbruget i at dyrke jorden, således at den stadig giver overskud – men et overskud der samtidig også er et plus på nytteinsekternes konto og dermed på vores alles konto i form af et sundere økosystem og dermed en fødekæde som ikke står på randen af bristepunktet. Det tyder også på en mangel af uafhængige konsulenter, som kan guide haveejere til at dyrke planter i haven på en økologisk måde, således at haveejeren hjælper nytteinsekterne og dermed skaber et paradis til både honningbier, brumbasser, vilde bier og sommerfugle i form af blomster fri for pesticider.

Et midlertidigt forbud er en hån mod vores økosystem & fødekæde

Midlertidige forbud er ofte stakkede frister. Dette er endda et forbud, som knap når at træde i kraft før det igen forsvinder – det skyldes, at det var svært at skabe et flertal i EU da de skulle vedtage om disse giftige pesticider nu også er giftige ”nok”. Imidacloprid, en af disse midlertidige forbudte pesticider, kan findes i jorden i mindst 2 år efter den sidste såning med behandlede afgrøder. Alle tre pesticider (imidacloprid, clothianidin og thiamethoxam) bruges ofte til at bejdse rapsfrø med og lige præcis vinterafgrøder, såsom vinterraps er undtaget fra det midlertidige forbud. Man kan dermed sige sig selv, at dette pesticid kan findes i jorden frem til slutningen af 2015 og da vinterrapsen i 2014 også må bejdses kommer det derfor igen i jorden til næste år og vi kan derfor finde aftryk af dette giftige pesticid under og efter det midlertidige forbud. Når neonikotinoiderne stadig må smides i jorden om vinteren og dermed ikke kan nå at forsvinde fra jorden inden det igen bliver lovligt at forurene med dem i fuld gear og bierne udsættes for det både i 2014 og i 2015 gennem vinterrapsen, vil det så overhovedet være muligt at påvise, at forbuddet har hjulpet? Nej, selvfølgelig vil det ikke være muligt. Derimod vil det være muligt at påvise, at trods et forbud, så er jorden stadig giftig og miljøet påvirket af alle de år, hvor det har været lovligt at bruge disse neonik’s – Og et sådant bevis kan bruges i kampen for at få disse giftige pesticider ført helt ud af handlen, væk fra hylderne og fuldkommen forbudte. Det er en hån mod vores økosystem og fødekæde, det er en hån – da EU som sagt godt ved, at disse pesticider er giftige for alt vigtigt i vores økosystem og dermed i menneskets fødekæde. Og det er en hån, da det er en stakket frist, som der ikke opfølges af nogen særlige ressourcer til efterfølgende forskning. Forbuddet skal dog underkastes en evaluering senest 2 år efter ikrafttræden, denne skal baseres på forskningsresultater og her vil det være interessant at inddrage de konventionelle landmænds afgrøder og hvordan høsten deraf påvirkes af de manglende pesticider. Det er en hån mod de brumbasser, vilde bier og honningbier som vågner op sammen med vinterrapsen. Brumbasserne er de tidligste der kommer frem – allerede fra omkring 5 graders varme kan vi se de første af dem sidde og slikke sol og besøge årets første blomster. Bierne og brumbasserne slipper altså ikke fri for pesticiderne, bare fordi vi kalder det for ‘vinterraps’ Så ja – vi har et midlertidigt forbud – men, hvor meget har vi egentlig at juble over??
Lidt om os


Læs mere om os & vores visioner, mål og grønne projekter

Venner & Partnere
Støt vores arbejde


Din støtte er rigtig vigtig. Her kan du læse mere om, hvordan du bliver medlem, giver et bidrag, en gave og meget mere - Vi glæder os til at sige tak til dig på flere millioner biers og naturens vegne

Find din måde at støtte på her

Bierne & blomsterne

Find ud af mere om bier her

Bier er utrolig fascinerende 

Lær mere om dem her

Tilmeld dig Buzz News

Få nyhedsmailen i din inbox

Bee-Friendly Gifts

Ved at forkæle dig selv eller en du holder af med vores samarbejdspartneres produkter kan du støtte bierne og vores arbejde


Se hvordan du forkæler dig selv og bierne -->

Bliv medlem

For under 1 kr. om dagen kan du gøre en stor forskel for naturen


Som medlem hos os støtter du vores arbejde for de essentielle bier,  en rig flora, økologi og en sund natur 

Vælg dit medlemsskab her

Sponsorer


Hvorfor hjælpe insekter?

Insekterne sørger for at holde fødekæden, økosystemet og biodiversiteten optimal for alle - også mennesker

Også dig - Læs mere her

Involver  dig

Det er let at hjælpe insekterne - du kan endda starte hjemme i din egen have eller din altan. Bliv frivillig og deltag i arbejdet for vores alles fødekæde

 Vi gør det let for dig 

Lær mere her

Vores ønskeliste

Ønsker du at støtte os på anden vis kan du tage et kig på vores ønskeliste ... måske har du noget, som du vil sponsorere til vores blomstrende arbejde?

Giv en gave